Tecendo redes de soberanía alimentar
Portal de Economía Solidaria
A crise alimentaria actual, con máis de mil millóns de persoas no mundo que pasan fame (unha de cada seis persoas no planeta!) Destaca a falta de produtos agroalimentarios políticas promovidas polas institucións internacionais e multinacionais.
O modelo de agricultura intensiva e de alimentos, offshoring, o petróleo-dependente, quilométrica ... resultou ser totalmente inútil para atender as necesidades nutricionais das persoas. Aínda hoxe producir máis alimentos que nunca e que o aumento de poboación non foi superior á produción [2], unha parte importante da humanidade non ten acceso aos alimentos. Alimentos non son máis un dereito, para facer unha commodity para o maior tiro.
Dado o fracaso do actual modelo agrícola ten gradualmente emerxeu un paradigma alternativo centrado no concepto de soberanía alimentaria, entendida como o dereito dos pobos a decidir as súas políticas agrícolas e alimentarias. A perspectiva da soberanía alimentaria expresa a necesidade de recuperar o control sobre a forma como producir, procesar e distribuír alimentos, e no centro destas políticas de dereitos dos agricultores, dos traballadores e unha alimentación saudable para todos.
Enmarcado nesta estratexia política foi lanzada no proceso de construción do Estado español dunha Alianza para a soberanía alimentaria dos Pobos, coa intención de teceduría de redes locais, pero como parte dun proceso global para recuperar os nosos dereitos campesiños e dos alimentos, a construción de lazos de solidariedade entre o campo ea cidade e conexión con un proceso global impulsada polo movemento da Vía Campesina. Pero onde é que esta proposta da Alianza para a Alimentación Soberanía do Pobo? Que despois? Quen está implicado? Que con locais e globais? Algunhas das preguntas que respostas neste artigo:
http://www.opeto.org/novas/tecendo-redes-de-soberan%C3%ADa-alimentar
Ningún comentario:
Publicar un comentario